Privatlån

När pengarna på sparkontot inte räcker till för något man vill köpa eller betala, kan ett lån vara en bra lösning. Om du inte behöver låna allt för mycket pengar är förmodligen ett privatlån det bästa alternativet. Ett privatlån är ett lån som du inte behöver lämna någon säkerhet för. 

Om du söker ett lån hos banken, och de vill ha säkerhet för lånet, betyder det att du måste lämna något i pant, alternativt ha någon som går i borgen för dig. Det ger banken garantier för att de får tillbaka sina pengar även om du av någon anledning inte kan betala. Om du tar ett bolån är det ofta bostaden som är säkerheten, och banken kan sälja den om du inte betalar dina amorteringar. Vid ett privatlån krävs alltså ingen säkerhet, vilket gör att det oftast är enklare att få ett lån. Hanteringen går snabbare, och du kan i många fall få pengarna utan dröjsmål. Riktigt snabbt går det om du söker ett privatlån online och signerar med e-legitimation eller bank-ID.

Att ansöka om ett Privatlån

Jämför räntor på privatlån

Att låna pengar kan vara ett bra alternativ när man inte har tillräckligt med pengar för tillfället. Men, alla lån kostar pengar och det gäller att försöka komma så billigt undan som möjligt. När du ska köpa en vara jämför du förmodligen priser och köper där du kan få varan till det bästa priset. Lika viktigt är det att jämföra lån, så att du inte betalar mer än nödvändigt för lånet. Att söka lån online innebär att du får riktigt goda möjligheter att jämföra både räntor och villkor hos de olika långivarna.  Här finns också möjlighet att hitta privatlån med speciella villkor. Att låna pengar brukar vara svårt, ja nästan omöjligt, om man inte har inkomst av fast anställning eller om man råkat dra på sig en betalningsanmärkning. Men på nätet finns det faktiskt långivare som erbjuder lån trots dessa omständigheter. Det betyder att du kan låna även om du är egen företagare eller om du har en annan form av anställning. Ja, inte ens en betalningsanmärkning diskvalificerar dig från möjligheten att låna pengar. Läs villkor och jämför räntor för att få ett privatlån som passar dig och din ekonomi.

Innan du söker privatlån

Alla lån ska betalas tillbaka, samtidigt som man betalar ränta på lånet. Så det är naturligtvis viktigt att tänka efter innan man söker ett lån. Men, om du vet att du kan betala tillbaka i tid, är det bara att sätta igång och leta fram det bästa lånet. Har du många små skulder och lån kan det vara bra att ta ett större privatlån för att samla skulder. Även om lånen är små kan de bli onödigt dyra om de är många, då det tillkommer räntor och avgifter på vart och ett. Med ett fördelaktigt privatlån kan du både bli av med alla smålån, och få pengar över varje månad. Men, för att det ska bli en så lönande affär är det förstås viktigt att välja rätt privatlån. 

Privatlån för alla

Räntor kan anges på olika sätt och man talar, till exempel, om effektiv ränta och nominell ränta. Den nominella räntan är räntesatsen för lånet, medan den effektiva räntan också innehåller de avgifter som kan tillkomma. Det är alltså den effektiva räntan som talar om hur mycket lånet kommer att kosta dig. Men, ofta presenteras räntan i form av en procentsats, och det är inte alltid så lätt att räkna ut kostnaden. När du söker privatlån online finns ofta verktyg som hjälper dig att se den faktiska kostnaden, i kronor istället för procent. Många långivare erbjuder reglage på hemsidan, där du kan ställa in önskat belopp och lånetid. När du gör dina val visas kostnaden per månad, och du kan enkelt se hur beloppet förändras om du väljer kortare eller längre lånetid, eller om du ändrar lånebeloppet. Det ger dig möjlighet att söka ett lån som passar din ekonomi, och som du vet att du klarar av att betala utan större uppoffringar.

Privatlån för alla

Utbudet av privatlån är enormt, och det finns verkligen lån för alla. Om du bara behöver ett litet lån kan du söka ett så kallat mikrolån. Dessa lån är på små belopp och finns inte hos de traditionella bankerna. Mikrolån ligger vanligtvis på mellan 500 kr och 15 000 kr och är avsedda för konsumtion eller för att lösa tillfälliga ekonomiska problem. Behöver du låna mer pengar finns det privatlån med belopp upp till 500 000 kr. 

Mikrolån kallas ibland också för snabblån, eftersom ansökan och hantering går mycket snabbt. Det finns möjlighet att söka ett lån online och ha pengarna på kontot redan samma dag. Dessa små lån har oftast en ganska kort lånetid, och ska betalas tillbaka inom några veckor, eller månader, beroende på lånets storlek. De större privatlånen brukar ligga på mellan 1 och 12 år, även här beroende på lånebeloppet.