Så fungerar kreditkort

Så fungerar kreditkort

18 mars, 2021 Av av etttvatre

Har du haft ett kreditkort någon gång? I så fall har du säkert full koll på hur det fungerar. Om inte så vill du säkert veta mer om dessa kort som ju är mycket vanliga. De ser ut som vanliga bankkort men när du använder kortet plockar det inte pengar från ditt eget bankkonto. Istället belastas en kredit som du tidigare har blivit beviljad. Köpet kan sedan betalas direkt när fakturan kommer, eller delas upp så att du betalar en del varje månad tills hela beloppet är återbetalt.

Många olika utgivare av kreditkort

Innan du kan börja använda dig av ett kreditkort behöver du ansöka om ett. Innan det kan ske behöver du förstås fundera över varför du behöver ett sådant och i så fall vilket. Det finns nämligen gott om olika utgivare av kreditkort. Den bank där du har ditt lönekonto erbjuder förmodligen även kreditkort. Om du enbart är ute efter ett sådant för att ha som en extra trygghet, och som du kan använda för att kunna dra nytta av diverse försäkringar, kan det kreditkortet vara fullt dugligt. Ofta kan det dock vara så att du har något speciellt syfte med att skaffa ett kreditkort. Det kanske är ett specifikt köp du planerar att göra inom kort som ska finansieras med hjälp av en kredit. Kanske ska du inreda en ny lägenhet eller ett hus och därmed köpa en hel del nya möbler. Då kanske du vill delbetala dina möbler, eftersom den typen av inköp lätt kan bli ganska dyra. Då kanske du väljer att ta en kredit, och i samband med det får ett kort, i den butik där du köper möblerna. Här hittar du en bra sida med recensioner av kreditkort.

Den utökade reseförsäkring

Det kan också vara så att du ska ut och resa, och väljer att finansiera resan med hjälp av kreditkortsköp på grund av den utökade reseförsäkring som då brukar följa med, och får ett kreditkort i samband med att du ansöker om delbetalning. På samma sätt kan du bli tilldelad ett kreditkort när du väljer att delbetala en moped eller en fyrhjuling hos en fordonsförsäljare. Oavsett vilken utgivare som har försett dig med krediten och tillhörande kort, kan du sedan fortsätta att handla på kortet upp till din maxgräns, även efter att det ursprungliga köpet betalats av.

Köp nu och betala senare

Själva grundtanken med kreditkort är att du handlar nu och betalar senare. Ofta kan det vara så att du slipper ränta om du betalar hela beloppet inom ett visst antal dagar. Det kan röra sig om 15 dagar, men det kan även vara 30 eller i vissa fall ännu längre tid. Väljer du däremot att delbetala dina köp tillkommer en ränta. Du brukar då själv kunna välja hur mycket du vill betala varje månad. Naturligtvis finns en minsta gräns för hur lite du tillåts betala. Ofta följer en del förmåner med de olika kreditkorten. Bland annat brukar det vara så att de varor du köper omfattas av en del bra försäkringar om köpet görs med ett kreditkort. Det kan också vara så att du får poäng på dina köp, som sedan kan bytas in mot olika varor, tjänster eller upplevelser.