Se till att få ett så bra låneavtal som möjligt

Se till att få ett så bra låneavtal som möjligt

11 september, 2021 Av av etttvatre

Att ta ett lån är ett stort beslut som man noga bör tänka igenom. Det finns många seriösa banker och låneinstitut på marknaden som erbjuder bra villkor och räntor, men även en del mindre seriösa aktörer som inte har fullt lika bra villkor. Större lån kommer påverka din privatekonomi under en längre tid, och därför är det viktigt att se till att få ett så bra låneavtal som möjligt. För att göra detta finns det ett antal saker att tänka på som kan vara lätta att missa för de som inte har tagit något lån tidigare.

Se upp för oseriösa långivare

Det viktigaste att kontrollera innan du ansöker om ett lån är att långivaren är seriös, så att du inte får problem med lånevillkoren, en oväntat hög ränta eller avgifter du inte räknat med. Det bästa är att endast vända dig till de långivare som godkänts av Finansinspektionen. Banker och låneinstitut som vill ge lån till privatpersoner behöver nämligen ett tillstånd från Finansinspektionen, som granskar verksamheten och ägarna. De gör dessutom oanmälda besök för att kontrollera hur låneverksamheten sköts och att allt går rätt till. I annat fall kan Finansinspektionen utdela en varning och till slut beordra långivaren att helt stänga ned sin verksamhet.

Låna inte mer än du kan hantera

Ett banklån är för många den enda lösningen för att kunna investera i ett hus, en bil eller någon dyrare konsumtionsvara. De flesta svenskar har någon form av lån idag, och för majoriteten av dessa uppstår aldrig några problem med återbetalningen av lånet. Men trots allt vet man inte vad som kan hända i framtiden, och din betalningsförmåga kanske kommer minska beroende på vad som kommer att påverka din privatekonomi. Därför är det viktigt att du inte lånar mer än vad du behöver, eftersom du inte vet om din arbetsförmåga kommer förändras, om några oförutsedda utgifter dyker upp eller om räntan höjs vilket kan göra det svårare för dig att betala av på dina lån.

Undvik Kronofogden och att ansöka om lån hos många banker

När du har tagit ett lån är det mycket viktigt att du betalar in ränta och eventuell amortering eller avbetalning i tid, eftersom flera missade betalningar kan leda till en anmärkning hos Kronofogden. Du som har anmärkningar eller skulder hos Kronofogden kan få svårt att hyra bostad, ta nya lån eller ingå andra ekonomiska kontrakt eftersom dessa syns vid en kreditupplysning på ditt namn. Det är heller inte bra att ansöka om lån hos många olika låneinstitut och banker, eftersom dessa uppgifter är offentliga och det kan leda till att ens kreditvärdighet sänks om man blivit nekad lån flera gånger under en kortare tidsperiod. Därför bör du bara ansöka om de lån som du har stor sannolikhet att bli beviljad, vilket du ofta kan räkna ut på bankernas hemsidor genom att ange din inkomst, hur stort lån du vill ha och hur länge du vill låna pengarna.