Vad är en betalningsanmärkning?

Vad är en betalningsanmärkning?

22 maj, 2021 Av av etttvatre

Hur mycket vet du om betalningsanmärkningar? Om du har ansökt om lån eller om att få köpa något på avbetalning någon gång, har du säkert lagt märke till att det brukar stå att du inte får ha några skulder till kronofogden eller betalningsanmärkningar. Men vad är egentligen betalningsanmärkningar? Det ska vi gå igenom nu.

En viktig notering

Man skulle förenklat kunna säga att en betalningsanmärkning är en viktig och besvärande notering. Närmare bestämt en notering om att personen som fått anmärkningen inte har betalat sin skuld i tid, och att den därför har lämnats över till Kronofogdemyndigheten. Det behöver inte nödvändigtvis finnas kvar någon skuld. Anmärkningen kvarstår nämligen i ett visst antal år oavsett om skulden det gäller har blivit betald eller inte.

Så länge får du stå ut med betalningsanmärkningen

Om du får en betalningsanmärkning kommer den kunna vålla en hel del problem. Det blir förstås väldigt svårt att få lån. Några få banker och kreditgivare kan tänka sig att bevilja mindre belopp till personer med anmärkning förutsatt att skulden är återbetald och att det har gått en viss tid sedan den registrerades, men det stora flertalet säger tvärt nej till en sådan ansökan. Skulle du behöva låna med anmärkning, och lyckas bli beviljad ett lån, brukar det innebära att du får ett lån med hög ränta, eftersom långivaren tar en betydligt större risk än vanligt. Lån är dock inte det enda som kan bli svårt att få när du har en anmärkning. Det blir också väldigt svårt att få ett hyreskontrakt och det kan till och med vara svårt att få teckna ett telefonabonnemang. Faktum är att det kan ställa till svårigheter i väldigt många olika situationer.

Hur länge en anmärkning kvarstår

Hur länge en anmärkning kvarstår

En intressant fråga blir då naturligtvis hur länge en anmärkning kvarstår efter att den har registrerats. Det hänger förstås på hur snabbt du betalar skulden. Om du betalar skulden omedelbart kvarstår anmärkningen i tre år. Det är ganska lång tid, men då har du ändå ett slutdatum att ta sikte på, och vet när du kan börja leva som vanligt igen. Om du däremot inte har möjlighet att betala skulden, kommer tiden med stor sannolikhet förlängas eftersom Kronofogden kommer undersöka dina möjligheter att betala med jämna mellanrum, och eventuellt göra utmätningsförsök, vilket också kommer att registreras. Det kommer då dröja betydligt längre innan du kan andas ut och veta att du blir fri från pricken i registren.

Vanligtvis gott om förvarningar

Om du får en betalningsanmärkning beror det inte på att du har en räkning som förföll till betalning i förra veckan. Det beror så gott som alltid på att du har en skuld, på vilken du fått flera påminnelser. Vanligtvis brukar det också vara så att ett inkassokrav har skickats ut, som du heller inte har betalat. Det finns några undantag som inte går till inkasso. Det rör sig bland annat om studieavgifter till CSN och obetalda skatter. Om de inte betalas trots betalningsuppmaning skickas de i regel direkt till Kronofogdemyndigheten och resulterar i en betalningsanmärkning.