Vad är kredit?

5 januari, 2021 Av av etttvatre

Att du har hört ordet kredit många gånger är vi nästan helt säkra på. Det är ett ord som förekommer ofta och i många olika sammanhang och situationer. Men vad är egentligen en kredit? Är det något du har full koll på, eller anser du att det är ganska oklart? Vi ska ta en närmare titt på vad detta så ofta förekommande begrepp egentligen innebär.

En annan typ av lån

Lån och krediter nämns ofta tillsammans och det är inte så konstigt. Krediter är nämligen en typ av lån som ofta används till finansiering av olika köp. Du känner säkert till att du inte alltid är tvungen att betala en vara kontant när du köper den. Det finns ofta olika finansieringsalternativ och då handlar det ofta om olika typer av krediter. Det kan handla om att du köper varan nu men betalar om en månad, men det kan även vara så att du delar upp kostnaden över exempelvis ett år och betalar en mindre summa varje månad. Den typen av kredit erbjuds ofta oavsett om du handlar kläder via nätet eller om du köper hemelektronik i en lokal butik.

Det finns många som känner sig bekvämare med att använda den typen av kredit än att ta ett lån som ger pengar direkt på kontot. Att betala ett köp med hjälp av kredit är sällan någon fara om det görs någon enstaka gång. Däremot kan det vålla en hel del problem om du väljer att sköta alla dina köp på kredit. Då är risken att du till slut har så stora avbetalningsbelopp varje månad att du knappt klarar att betala dem alla. Överväg därför att handla på kredit om det behövs för nödvändiga inköp, men låt dig inte frestas att handla saker du inte behöver, enbart för att du inte behöver betala där och då.

En ny typ av kredit

Tidigare har väldigt många krediter varit förknippade med ett kort. I samband med att du ansökt om kredit har du fått ett kort som du kan använda för att utnyttja hela eller delar av det belopp du har beviljats. Idag finns korten förstås fortfarande kvar, men det finns även andra typer av krediter. Numera har det blivit väldigt vanligt med så kallade kontokrediter. Även där ansöker du och blir beviljad ett maxbelopp som du får utnyttja. Skillnaden är att du inte bara kan göra köp och uttag med ett kort, istället kan du begära uttag från kreditkontot som då förs över till ditt vanliga bankkonto. Det gör att dessa krediter kan användas till allt från inköp till att betala räkningar.

Den här typen av lån, för det är verkligen ett lån, kan förstås vara till väldigt stor hjälp, men det är också väldigt lätt att göra användningen av dem till en vana. Detta kan i sin tur bli väldigt dyrt, eftersom räntan på kontokrediter ofta är hög. Det är inte ovanligt med en ränta på mellan 20 och 30 %. Det betyder att det tar betydligt längre tid att bli av med skulden än det tar att använda pengarna.